onsdag 15 april 2009

Blogginlägg D: Kampanjjournalistik på gott och ont


För över sju år sedan fängslades journalisten Dawit Isaak i Eritrea. Anledningen är att han skrev om landets brist på demokrati och behovet av frihet i den eritreanska tidningen Setit. Han är svensk medborgare, men sitter alltså fängslad i Eritrea – utan att någon rättegång har hållits. Vill du läsa mer om Dawit Isaak och bakgrunden till hans öde finns en utförlig artikel i Göteborgsposten 24 mars 2009.
I många länder är journalistiskt arbete förenat med livsfara – de senaste tio åren har omkring100 journalister om året dött eller dödats i samband med tjänsten. Utöver det förekommer hot, misshandel, fängslanden och andra metoder för att tysta redaktioner och journalister som publicerar uppgifter som inte är bekväma. Internationella Journalistfederationen (IFJ) är världens största organisation som engagerar journalister och de kämpar för bland annat pressfrihet.

I ditt fjärde blogginlägg
hade jag egentligen inte tänkt att du ska blogga om pressfrihet och hot mot journalister – men om du blir jätteengagerad så får du gärna ägna dig åt det. Det jag hade tänkt få höra dina tankar om är en företeelse som vi har sett exempel på i samband med Dawit Isaak-fallet, nämligen kampanjjournalistik. I korthet kan det beskrivas som journalistik där man inte objektivt redovisar fakta utan istället i ett visst syfte vinklar presentationen. Det kan handla om att få en fånge frigiven, att få folk att betala pengar till bröstcancerforskning eller att stoppa en utvisning i ett behjärtansvärt asylärende. I Dawit Isaak-fallet gick DN, Expressen, Svenska Dagbladet och Aftonbladet härom veckan samman i en stor kampanj med syfte att få honom frigiven.
Kampanjjournalistiken är omdebatterad! Vart tog den objektiva journalistiken vägen, undrar somliga? Vad händer med alla dem som inte har möjlighet att bli ett ”kampanjcase” i tidningen? Läs Göteborgsjournalisten Kenth Andreassons krönika på Tidningen i skolans sajt!
Sedan vill jag att du själv resonerar om kampanjjournalistik som företeelse. Läs på om fenomenet och hitta gärna egna exempel på kampanjjournalistik som kan vara intressanta!

Här är ytterligare ett par länkar som kan vara intressanta och ge näring till dina funderingar:

Västerbottens-Kurirens chefredaktör om kampanjjournalistik:
http://www.vk.se/Article.jsp?article=265296&leftmenu=132

P1 Publicerat, bl.a. programmet den 22 mars 2009:
http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=2792

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar